Column: ‘Begroting gemeente Stadskanaal: een tussenbegroting’

Door Egbert Hofstra op 20 november 2019

Het zal u vast niet ontgaan zijn: de gemeente Stadskanaal schrijft, net als veel andere gemeenten, rode cijfers. Dit was dan ook de rode draad tijdens de behandeling van de begroting in de raad vorige week maandag.

Het voelt onrechtvaardig dat het Rijk miljarden overheeft en wij als gemeente tekortkomen. En dat terwijl er al heel lang bezuinigd is in de gemeente. Er is dringend extra gekd nodig om bijvoorbeeld de tekorten op de jeugdzorg op te vangen.

Het college heeft voor 1,8 miljoen euro aan nieuwe bezuinigingen ingeboekt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er wordt namelijk nog onderzoek gedaan naar hoe dat bedrag moet worden ingevuld. Komend voorjaar zijn die onderzoeken klaar, en dan moet dit duidelijk worden. We vinden deze begroting dan ook een soort tussenbegroting, het echte debat moet nog komen.

De raad heeft afgelopen juli twee moties van onze fractie aangenomen waarin staat dat er niet bezuinigd mag worden op de kwaliteit van het groen en de kwaliteit van de minimavoorzieningen. Daar houdt onze fractie zich aan vast. Als komend voorjaar blijkt dat er door het college een voorstel wordt gedaan om toch op de kwaliteit van deze twee zaken te bezuinigen dan staat het college een stevig debat met onze fractie te wachten, en dan druk ik me zacht uit.

We vinden namelijk niet dat de gemeente per se ten koste van alles een sluitende begroting moeten hebben. Het moet niet zo zijn dat onze voorzieningen verdwijnen door weer nieuwe bezuinigingen. Het water staat de gemeente financieel aan de lippen. Die boodschap moet goed binnenkomen bij de provincie en vooral het Rijk. Maar als het college door veel kunst- en vliegwerk en het nemen van pijnlijke maatregelen toch een sluitende meerjarenraming aanlevert in het voorjaar, dan komt die boodschap niet meer over. Het Rijk zegt dan: “Waarom hebben jullie extra geld nodig, jullie redden het toch nog?” Om de boodschap kracht bij te zetten dat het water onze gemeente financieel tot aan de lippen staat, vinden we dat de raad dan ernstig moet overwegen om als signaal dan maar eens geen sluitende begroting te maken.

Egbert Hofstra

Egbert Hofstra

Egbert Hofstra

Egbert Hofstra (1982) woont in Stadskanaal Wie is Egbert Hofstra? Egbert Hofstra is opgegroeid in Musselkanaal. Sinds 1990 woont hij in Stadskanaal. Hij heeft het VWO gevolgd aan het Ubbo Emmius. Daarna heeft hij technische planologie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Deze studie houdt zich bezig met de ruimtelijke ordening. Denk hierbij aan dingen als

Meer over Egbert Hofstra

Waar ben je naar op zoek?