Column: ‘Een stap terug, straks twee vooruit?’

22 januari 2020

Twee weken geleden sloot de Spoedeisende Eerste Hulp (SEH) van het Refaja. Het was de tweede sluiting van een afdeling in nog geen twee jaar. Ondanks alle redenen en verklaringen die Treant hiervoor heeft, blijft dit voor onze regio een enorme aderlating, een stap terug. Daar staat tegenover dat de ambulancedienst wordt uitgebreid en dat het Refaja – volgens de plannen van Treant- een specialisatielocatie wordt voor bijvoorbeeld oogheelkunde en ouderenzorg.

 

Daarom noemen sommigen de gang van zaken zelfs een voorbeeld voor de rest van het land. Dat gaat mij veel te ver. De afdelingen zijn immers al dicht, en wat er voor in de plaats moet komen, de stap vooruit, is er nog niet. En over het verlies van banen wordt voor het gemak maar even niet meer gepraat. De huid wordt door sommigen dus al verkocht voordat de beer geschoten is.

 

Maar we moeten ook niet doemdenken. “Het wordt nooit beter dan het was,” las ik in een krantencommentaar bijvoorbeeld. Als we zo denken, wordt het inderdaad nooit beter en komen we in een negatieve spiraal terecht. Sommige dingen zijn of worden wel degelijk beter. Neem bijvoorbeeld de aanleg van glasvezel in de buitengebieden van onze gemeente en onze buurgemeente Westerwolde. Dankzij initiatieven uit de lokale gemeenschap heeft ons buitengebied nu het snelste internet van de hele provincie Groningen. Ook staat het sein inmiddels op groen voor de aanleg van de spoorlijn van Groningen-Veendam-Stadskanaal. Als we goed blijven samenwerken en lobbyen in de regio, dan komt op termijn ook de verbinding naar Emmen tot stand, daar ben ik van overtuigd.

 

Genoeg positieve punten dus. Daarnaast las ik laatst dat de steden oververhit beginnen te raken. We zien dat landelijk in de randstand maar regionaal zien we dat ook in het geval van de stad Groningen. Jonge gezinnen kiezen er steeds vaker voor om te gaan wonen op een plek waar het rustiger, schoner, veiliger en groener is. Punten die hier in ruime mate aanwezig zijn. Bovendien kun je hier in vergelijking met stedelijke gebieden veel woning voor je geld krijgen.

Belangrijk is ook het vasthouden van jongeren. De gemeente heeft daarvoor scholieren gevraagd om redenen aan te geven om hier te blijven of juist te vertrekken. De resultaten en een discussie daarover worden 30 januari gepresenteerd en gehouden op het congres “Genoeg om voor te blijven”. Ik verheug me erop. Laten we weer stappen vooruit zetten!

Waar ben je naar op zoek?