Kom op jonge raadsleden!

19 oktober 2017

Op 21 maart 2018 vinden er weer gemeenteraadsverkiezingen plaats. Wie denkt er aan om zich aan te melden als kandidaat raadslid? Het zijn vooral ouderen die hun vinger opsteken. En dat is wel een gemiste kans. Op deze manier is de gemeenteraad, zoals die van Stadskanaal, geen juiste afspiegeling van de bevolking. Ik doe via deze column een oproep aan alle jonge inwoners van onze gemeente om zich aan te melden bij een politieke partij en te onderzoeken of jij de geschikte persoon bent om de vinger op te steken. Misschien ben je voor de komende verkiezingen dan wat aan de late kant, maar over vier jaar zijn er opnieuw verkiezingen.

Vanaf maart 2010 ben ik raadslid voor de PvdA en vind het achteraf bijzonder jammer dat ik niet op jonge leeftijd mij heb aangemeld. Behalve als er sprake is van samenvoeging van gemeenten, vinden om de vier jaar in maart de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Dus met andere woorden, je gaat in principe een overeenkomst aan van vier jaar. Als raadslid bemoei je je met tal van verschillende onderwerpen, sportaccommodaties, zwembaden, grijs, groen, maar ook met de participatiewet. En dan komen onderwerpen als jeugd, ouderen en zorg om de hoek kijken. Je hoeft niet meteen overal verstand van te hebben. Dat groeit wel. En zeker als je begint met onderwerpen die na aan het hart liggen maakt het lezen van de stukken en het afleggen van werkbezoeken snel interessant. Het is een deeltijd baan die voor een grootdeel in de avonduren wordt verricht. Een baan die heel goed met een studie of een parttime baan verenigd kan worden. Dus denk er eens over na en meld je aan voor de lokale politiek.

Ik zal je graag meer willen vertellen wat het werk als raadslid daadwerkelijk inhoudt. Ben je geïnteresseerd, mail mij gerust, dan maken we een afspraak.

Monique Kroom, raadslid PvdA Stadskanaal

moniquekroom@pvda-stadskanaal.nl