20 september 2013

Wat wil jij met Europa?

Zaterdag 8 juni heb ik het genoegen gehad om mijn idee voor Europa te presenteren op het Europafestival van de PvdA. Maar wat ging eraan vooraf!!

Toen er een tijdje geleden een oproep kwam van de PvdA om met voorstellen te komen voor ‘Wat Wil Jij Met Europa’, dacht ik: Tja, wat heb ik met Europa, stemmen deed ik altijd wel maar wat heb ik daar eigenlijk mee met dat Europa? Ten eerste dacht ik het is een ver van mijn bed show, maar toen ik mij er wat meer in ging verdiepen kwam ik tot andere gedachten, dat Europa best wat meer doet dan geld uitgeven en incasseren. In ons gebied zijn veel mooie dingen tot stand gekomen door Europees geld. O.a. de Star, wegen in de omgeving, bosgebieden maar ook veel studies worden mede mogelijk gemaakt door een Europees fonds. Maar om terug te komen op mijn idee voor Europa, het verbaasde mij dat er al tientallen jaren gediscussieerd wordt om het Europees Parlement op één plaats te laten vergaderen. Nu gaan elke maand 750 parlementariërs en hun medewerkers naar Straatsburg voor een paar dagen om daar te vergaderen, deze vergaderingen kosten elke maand 10 a 15 miljoen  euro. Deze afspraak duurt nu al tientallen jaren terwijl het hele parlement, op Frankrijk na, voor het vergaderen alleen in Brussel is, kan dit land door haar vetorecht dit tegenhouden.

Ik heb op de vraag ‘Wat Wil Jij Met Europa’ tijdens het Europafestival hier opnieuw aandacht voor gevraagd bij de PvdA. Ik kan namelijk niet begrijpen dat wij in deze tijd daar nog jaarlijks 200 miljoen aan uit geven. Na een interview door Diederik Samsom op het podium in de filmstudio’s in Utrecht met meerdere kandidaten volgde een brede discussie in de zaal met alle aanwezigen.

Doordat ik een van de 10 beste ideeën had ingediend ben ik op 8 oktober uitgenodigd door Diederik Samsom om naar Den Haag te komen om verder te praten over mijn idee en met hem te dineren.

Dus binnenkort meer.

Jan Schuil

http://www.pvda.nl/wat-wil-jij-met-europa

WatWilJijMetEuropa2