Door Monique Kroom op 28 oktober 2015

Werkbezoek Stichting Streekhistorisch Centrum Stadskanaal

CRW_8753

Boompje groeit uit de goot

Op dinsdag 20 oktober bracht de PvdA-fractie een werkbezoek aan het Streekhistorisch Centrum (SHC). Helen Kämink, directeur van de stichting, ontvangt ons in de voorkamer van het statige Huize ter Marse aan de Ceresstraat. In het SHC is een museum gevestigd dat zich richt op de geschiedenis van de Veenkoloniën. De ruim 40 vrijwilligers die werkzaam bij het SHC houden zich voornamelijk bezig met het vastleggen en ordenen van het uitgebreide archief, ontvangst van de bezoekers en educatie. Het pand is eigendom van de gemeente. SHC huurt deze locatie en is verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud van de binnenzijde van het pand en de tuin. En dan hebben we meteen het eerste knelpunt te pakken dat wij deze avond te horen krijgen. De dakgoten verstoppen regelmatig, zeker in de periode dat het enorme bladerdek van de omliggende bomen valt. Een berkenboompje en verscheidene varens groeien uit de goot. Het niet tijdig schoonmaken van de dakgoten zorgt voor lekkage. Grote kringen in plafond zijn hier getuige van. De schade aan de binnenzijde moet de Stichting zelf regelen, maar is tegelijkertijd gebonden aan regels van de gemeente. In feite komt het er op neer dat men zelf niets mag oppakken. De communicatie met de gemeente is goed, maar als het gaat om tijdig onderhoud, zoals dat van de dakgoten, laat een en ander wel te wensen over. Binnenkort heeft Kämink het halfjaarlijks overleg met de wethouder en zal zij dit punt zeker ter sprake brengen. Tijdens onze rondwandeling in het gebouw valt ons een op de muur geprikt ‘staatje’ op. Hierop wordt het aantal gevangen muizen keurig bijgehouden. De muizen vormen, naast het vochtprobleem, de volgende bedreiging voor het bijzondere archief. Ook dit zal volgende week onderwerp van gesprek zijn. Niet alle spullen zijn opgeslagen in het pand aan de Ceresstraat. Ook een pand aan de Schoolstraat wordt gebruikt als opslag. Dit huurcontract loopt binnenkort af en wordt er naarstig gezocht naar een ander onderkomen.

Jaarlijks ontvangt het SHC rond de 4000 bezoekers. Vanaf 1 januari jl. is de gratis toegang met de Museumjaarkaart komen te vervallen. Aan musea worden door de organisatie van de Museumjaarkaart steeds strengere eisen gesteld; denk aan klimaatbeheersing en ongedierte. Voor het SHC zijn die eisen niet haalbaar gebleken. Speciaal voor het basisonderwijs is een lesprogramma opgesteld. Met het lesprogramma gaan de leerlingen met Bert Roossien, educatief medewerker, op ontdekkingstocht. Kämink betreurt het dat de maatschappelijke stages zijn afgeschaft. In het verleden klopten jongeren bij haar aan voor een stageplek en vaak bleven deze jongeren ook na de stage ‘hangen’ bij het SHC en bleven zij hand-en spandiensten verrichten. Het was mooi om te zien hoe op deze manier jongeren aan deze plek werden gebonden. Theo Klinkhamer vraagt zich af, of het mogelijk is de asielzoekers die momenteel in Stadskanaal woonachtig zijn, te vragen om te helpen. Op zich vindt Kämink dit geen slecht idee, maar betrokkenen moeten die werkzaamheden wel voor een langere tijd willen en kunnen doen en zelfstandig kunnen werken is wel van belang. Wij bedanken Helen Kämink hartelijk voor de prettige ontvangst en komen graag weer eens terug.

Monique Kroom

Monique Kroom

Monique Kroom (1951) woonachtig in Musselkanaal Wie is Monique Kroom? Monique is geboren in Amsterdam en woont vanaf 2006 in Musselkanaal. Het is een bewuste keuze om in Musselkanaal te gaan wonen. De voorzieningen in Musselkanaal en Stadskanaal zoals supermarkten, theater, bioscoop en ziekenhuis maar ook de prachtige omgeving maakt wonen in Musselkanaal voor haar

Meer over Monique Kroom