Door Grietje Schipper op 21 februari 2024

Bestuurders

We zijn ruim twee maanden na de laatste landelijke verkiezingen en op het moment dat ik mijn column schrijf is Pieter Omtzigt net gestopt met gesprekken voeren om mee te doen in een nieuw kabinet. Wat en hoe het nu verder moeten we afwachten. Ik hoop wel dat er binnenkort toch weer een poging gaat komen, met wat voor partijen dan ook, want dat ons land bestuurd moet worden is wel duidelijk. Er spelen genoeg problemen die opgelost moeten gaan worden en dat roept om een goede leiding. Problemen die overal in ons land spelen en dus ook in onze gemeente.

Iedereen roept om het hardst om het bouwen van woningen en het moet het liefst allemaal direct. Helaas lukt dit (mede omdat er veel voorwaarden zijn om rekening mee te houden) niet altijd.

Komt er nog bij dat er ook nog personeel voor moet zijn, wat ook steeds meer een probleem is. Personeelsproblemen zijn niet alleen in de bouw een probleem. Ook in de zorg is er een groot tekort aan personeel.

Eigenlijk is dit iets wat ook op korte termijn niet opgelost gaat worden en al helemaal niet als de arbeidsmigratie niet meer mag of verminderd gaat worden.

Maar het zijn niet alleen de regels die vertragend werken. Het is ook dat er in ons land en ook hier in onze gemeente, als er beslissingen moeten worden genomen, (of liever geen beslissingen), er eerst zoveel overleggen moeten zijn geweest met alle instanties en alle belanghebbenden voordat er ook maar iets mag of kan gebeuren, waar dan ook nog iedereen een mening over heeft.

 

Als er een plan is of een verzoek dan is het aan het bestuur van de gemeente om hier wat mee te doen. Een gemeentebestuur is gekozen om hier goed mee om te gaan en dat te doen wat de inwoners van Stadskanaal verwachten. Zij hebben dit bestuur het mandaat gegeven.

En natuurlijk pakt het wel eens anders uit dan men verwacht en is men teleurgesteld in een beslissing, maar tegen een teleurstelling staat ook voor iemand weer een positief besluit. Het is aan bestuurders om hier een weg in te vinden en te proberen om rechtvaardige en eerlijke beslissen te maken.

Dat bovenstaande meestal vertragend werkt is vervelend voor iedereen, maar we vinden ook dat transparantie en inspraak een groot goed is. Je mag er dus ook vanuit gaan dat, nadat dit allemaal geweest is, er een eerlijk resultaat uit komt.

Deze column heb ik de titel “bestuurders” gegeven. Daar bedoel ik zowel het college als de raad mee, vaak krijg je de indruk dat er weinig over bekend is en dat heel veel mensen niet weten wat er allemaal in een gemeenteraad speelt. Een gemeenteraad houdt zich bezig met alles wat er in onze gemeente gebeurt. Dat is het verplaatsen van een bankje tot het maken van een woonvisie voor de hele gemeente.

Het werk is divers en niet altijd eenvoudig. Daarom benadruk ik weer wat ik hierboven schreef: dat het belang is dat men vertrouwen moet hebben in die mensen die politiek bezig zijn in onze gemeente.

Grietje Schipper Fractievoorzitter PvdA

Grietje Schipper

Grietje Schipper

Grietje Schipper woont in Stadskanaal Wie is Grietje Schipper? Grietje is van huis uit een Drentse en geboren in de toen nog bestaande gemeente Borger en heeft gewoond in Nieuw Buinen en Gasselternijveen. Inmiddels woont ze hier al jaren dus geen onbekende meer voor Stadskanaal. Ze maakt op dit moment deel uit van de gemeenteraad 

Meer over Grietje Schipper