20 mei 2016

Column: “Van Kört veur de Kop naar Kop d’r veur!”

De afgelopen weken was er in de media veel te horen en te lezen over het tussenrapport ‘’Kört veur de Kop” van gebiedsregisseurs Middel en Kremer over het Akkoord van Westerlee. Een belangrijke aanbeveling was het instellen van een kerngroep, die kerngroep van zes personen is inmiddels aan de slag. Rond de zomer moet de zogenaamde businesscase klaar zijn, waarin wordt uitgewerkt hoe er vorm wordt gegeven aan de afspraken uit het Akkoord.

Dit is een goede zaak, maar we vinden het ook belangrijk stil te staan bij een ander rapport: “Kop d’r veur”. Dit rapport uit december is onderbelicht gebleven. Daarin worden initiatieven en voorwaarden genoemd waardoor de arbeidsmarkt in onze regio verbeterd kan worden.

Bereikbaarheid is één daarvan. Hiermee wordt rail- en weginfrastructuur bedoeld, maar ook internet. Het is belangrijk dat er in onze regio toegang komt tot snelle netwerken. Glasvezel heeft hiervoor de beste toekomstbestendige mogelijkheden. De vraag naar bandbreedte wordt namelijk steeds groter. Dit komt bijvoorbeeld door het werken in “the cloud” en door streamen van video. Steeds meer bedrijven doen dit. Een glasvezelverbinding is voor deze bedrijven een absolute vestigingsvoorwaarde. Waar commerciële internetproviders dit niet oppakken, moet de overheid het voortouw nemen.

Een belangrijke vestigingsvoorwaarde is ook de aanwezigheid van een spoorverbinding. Het is belangrijk dat de spoorlijn Groningen-Veendam-Stadskanaal doorgaat. Ik schreef er op deze plek ook al over in oktober. Er ligt 68 miljoen klaar om deze lijn aan te leggen, maar de exploitatie is nog niet rond. Het Dagblad van het Noorden meldde dat een extra complicatie hierbij is dat de STAR het spoor in bezit heeft. De STAR wil graag met de museumtreinen kunnen blijven rijden. Dit is natuurlijk begrijpelijk, maar het kan uiteindelijk niet zo zijn dat een museumspoorlijn de komst van een echte reizigersverbinding in de weg zit. Het moet mogelijk zijn hiervoor een oplossing te vinden. Waar een wil is, is een (spoor)weg. Kop d’r veur dus!

 

Egbert Hofstra, fractievoorzitter PvdA Stadskanaal

 

Reageren? Mail naar egberthofstra@pvda-stadskanaal.nl