10 april 2014

Dankbaar dat ik raadslid voor jullie mocht zijn

In maart 2002 werd ik gekozen met voorkeurstemmen in de gemeenteraad van Stadskanaal. En nu in maart 2014 heb ik van deze gemeenteraad weer afscheid genomen en heb ik dus in totaal drie periodes mogen meemaken, waarvan de laatste twee als vicefractievoorzitter.

Ik ben alle inwoners en uiteraard alle leden van de PvdA intens dankbaar dat ik mij mocht inzetten voor deze mooie gemeente en voor deze mooie partij.
Al als kleine jongen van 9 (!) was ik geïnteresseerd in de politiek en met name in de PvdA. Ik kon uren luisteren naar de prachtige verhalen van mijn opa over de SDAP (Troelstra) en later de PvdA (Drees/Den Uyl). Hierdoor raakte ik zo gefascineerd dat ik op deze leeftijd er een spreekbeurt over ging houden op de Parkwijkschool. Ook wilde ik toen al lid worden van deze mooie partij. Uiteraard kon dit niet, maar kreeg ik wel een persoonlijke brief en fijne hebbedingetjes van toenmalig partijvoorzitter Ien van den Heuvel.
Op 14-jarige leeftijd heb ik samen met Janna Hulshof en Bert Hulshof en onder aanvoering van Geertje Roosjen een afdeling van de Jonge Socialisten opgericht. Deze JS-afdeling heeft hoogtijdagen gekend en had op een gegeven moment bijna 40 leden en dat in Stadskanaal. Ook had ik toen als JS-voorzitter, zitting in het bestuur van de PvdA afdeling Stadskanaal.

Na een tijdje uit de politiek te zijn weggeweest, werd ik in 2001 door Jan Chris de Boer benaderd om mij kandidaat te stellen voor het raadslidmaatschap. Hierop heb ik volmondig “ja” gezegd en werd ik vervolgens als nr. 7 op de lijst met voorkeurstemmen gekozen. De PvdA haalde destijds 6 raadszetels. In deze eerste raadsperiode werd ik enorm gesteund door vooral Roel van der Molen, Roelf Schoenmaker en Jaap Duit. Zij brachten mij de fijne kneepjes van het raadslid zijn bij en daarvoor ben ik hun nog steeds zeer dankbaar. In 2006 behaalden wij een grote overwinning en behaalden wij maar liefst 10 raadszetels en werd ik in deze fractie vicefractievoorzitter. Vier jaar later, in 2010, verloren wij er 3 en kwamen uit op 7 raadszetels. Ook in deze fractie werd ik vicefractievoorzitter.

In de drie fracties waarin ik zitting had, hield ik mij voornamelijk bezig met de “zachte” portefeuilles, zoals Armoedebeleid, Zorg & Welzijn, Sport en Volksgezondheid. Vanaf 2010 heb ik ook de functie bekleed van voorzitter van de Rekeningcommissie van de gemeente Stadskanaal.

Ik heb mijn raadswerk altijd met veel beleving en motivatie uitgeoefend. In de eerste plaats, omdat ik volledig achter de idealen van de PvdA stond (en nog sta) en ik mij hiervoor sterk wilde maken in onze gemeente. Ten tweede wilde ik mij inzetten voor de inwoners en de gemeente zelf. De gemeente Stadskanaal heb ik leren kennen als een financieel solide en zeer ambitieuze gemeente en dat is het nog steeds en dat is, niet in de laatste plaats, te danken geweest aan de PvdA.

Na drie perioden zit het er voor mij dus op. Het is weer tijd voor doorstroming en nieuwe gezichten in de fractie.
Uiteraard blijf ik mij inzetten voor de PvdA en voor de afdeling Stadskanaal in het bijzonder, maar zal het iets rustiger aan gaan doen.
Ik wil hierbij iedereen, dus alle inwoners en alle leden van de PvdA, maar ook alle andere raadsfracties, hartelijk danken voor hun medewerking en vertrouwen en ik wens hierbij de nieuwe fractie en ook de nieuwe gemeenteraad heel veel succes toe!

Erik van der Vlag