Door Monique Kroom op 29 augustus 2016

Passend wonen met vermogen

In juni van dit jaar schreef ik een column in de Nieuwsbode gewijd aan passend wonen in Stadskanaal. Ik heb daar veel reacties op ontvangen. Soms een blijk van herkenning of waardering, soms met een inhoudelijke vraag. Een van de vraagstellers legde een probleem aan mij voor, dat ik graag met u wil delen.

Persoon in kwestie is alleenstaand, geniet alleen een AOW-uitkering en is sinds kort gehandicapt. Hij wil zijn woning verkopen en omkijken naar een gepaste gelijkvloerse huurwoning om zijn laatste jaren zorgeloos te kunnen wonen. Gezien het inkomen komt deze persoon alleen in aanmerking voor een woning onder de zogenoemde huurgrens ‘passend wonen’. Voor een alleenstaande geldt een netto huur tot €580,- p.m. Een huurwoning met meer comfort en een hogere huur is gezien de nieuwe woningwet in zijn geval niet toegestaan. De reden hiervoor is dat er vanuit gegaan wordt dat een hogere huur en een laag inkomen gepaard zal gaan met huurtoeslag. Bij huurtoeslag wordt echter WEL naar het vermogen gekeken. De man zal na verkoop van zijn woning voldoende middelen hebben om een hogere huur te kunnen betalen, zijn spaarcenten op die manier op te maken. De nieuwe woningwet geeft geen ruimte om hier soepel op in te kunnen spelen. Een huurwoning in de prijsklasse tussen de €580,- en €710,- is niet voor hem beschikbaar. Ik heb navraag gedaan bij Lefier en het verhaal van de man klopt. Wel is mij te verstaan gegeven dat  in bepaalde gevallen maatwerk kan worden geleverd en een huurwoning boven de sociale huurgrens van €710,- kan worden aangeboden. Er moet in dat geval wel voldoende eigen geld aanwezig zijn om zowel als huurder, als ook de verhuurder niet in de problemen te brengen.

 

Monique Kroom

 

Monique Kroom

Monique Kroom

Monique Kroom (1951) woonachtig in Musselkanaal Wie is Monique Kroom? Monique is geboren in Amsterdam en woont vanaf 2006 in Musselkanaal. Het is een bewuste keuze om in Musselkanaal te gaan wonen. De voorzieningen in Musselkanaal en Stadskanaal zoals supermarkten, theater, bioscoop en ziekenhuis maar ook de prachtige omgeving maakt wonen in Musselkanaal voor haar

Meer over Monique Kroom