Door Monique Kroom op 20 januari 2017

PvdA bezoekt studentenraad Noorderpoort Stadskanaal

Op 12 januari vond op verzoek van de PvdA Gewest Groningen een meeting plaats met de studentenraad van het Noorderpoort Beroepsonderwijs in Stadskanaal. Drie leden van de PvdA, Erica van Lente en Monique Kroom, beiden lid van de werkgroep Wonen en Leefomgeving – gewest Groningen en Joanke van Helden namens de Jonge Socialisten (JS), vertegenwoordigen deze ochtend de PvdA.

Dat voor een onderwijsinstelling in Stadskanaal is gekozen, is niet helemaal per ongeluk. Monique Kroom is naast lid van de werkgroep tevens raadslid in de gemeente Stadskanaal. Zij heeft specifiek voor jongeren en deze locatie gekozen. Oudere inwoners zijn over het algemeen goed vertegenwoordigd, maar de wensen en meningen van jongeren worden niet altijd gehoord. Bovendien kan de informatie van vandaag goed van pas komen bij haar dagelijks werk als gemeenteraadslid.

Acht leden van de studentenraad gaan, onder leiding van de voorzitter Evert-Jan Tammenga, in op de vragen die zoals revue passeren. Hoe wil je straks wonen? En ben je van plan om in je eigen dorp of regio te blijven als je je opleiding hebt afgerond? Driekwart is zeker van plan in de regio te blijven wonen. Een enkeling denk later naar de stad te willen verhuizen. De meesten denken aan het kopen van een woning, maar halen daarbij gelijk de problematiek die dan om de hoek komt kijken. De studenten denken niet, of niet direct een vaste baan te vinden en maken zich daarover niet de grootste zorg. Wel dat bij de aanvraag van een hypotheek een vast contract voor meerdere jaren wordt vereist. En de koopwoning? Die moet ruim zijn en met een tuin.

De wens om in de regio te blijven, wordt voornamelijk ingegeven dat hier hun netwerk is, hun vrienden en familie wonen. De paar studenten die niet in de regio zijn geboren, vinden het hier prettig vanwege de mentaliteit van de bevolking.

Op de vraag wat ze belangrijk vinden en vooral nodig hebben, was nagenoeg eenduidig: “Een auto!” Er is een goed OV-netwerk, maar sommige bussen rijden maar één keer per uur of in de avonduren niet. Er zijn zorgen over het verdwijnen van winkels, maar op internet is een aantal zaken nu eenmaal goedkoper te krijgen. En dan is de keus heel eenvoudig.

Opvallend is dat de handen niet op elkaar komen als het gaat over voorzieningen in de buurt, zoals een bibliotheek of een sportvereniging. Desondanks maken enkele zich wel zorgen maken over de leefbaarheid in hun dorp. Er wordt o.a. stilgestaan bij de Florawijk in Musselkanaal. Daar is een kaalslag gaande. Tientallen woningen zijn gesloopt en nu is het er een ‘tering bende’ aldus een lid van de studentenraad en dat geldt niet allen voor het braakliggend stuk grond, maar ook voor het naastgelegen LTS-park. De jongeren voelen zich, naar hun eigen zeggen, niet altijd serieus genomen. Zij zouden op verschillende punten graag meer invloed hebben.

Joanke van Helden, doet een oproep om met vragen en zorgen vooral ook aan de JS te denken, zij maken zich hard voor jongeren en vertalen hun verhaal richting de politiek.

Tenslotte wordt ook de rol van de gemeenteraad aangehaald, die net als de studentenraad een groep vertegenwoordigt. De studenten van het Noorderpoort weten ook niet altijd de weg naar de studentenraad te vinden en dat geldt ook voor inwoners van een gemeente richting de gemeenteraad. Maak meer gebruik van deze raden. Dit is ook een oproep aan deze studentenraad, maar ook aan alle andere studenten. Van Lente, Kroom en Van Helden bedanken de studenten voor de zeer inspireerde ochtend. Allen vinden het voor herhaling vatbaar.

Na afloop leidt de schooldirecteur Paulien Hietbrink de PvdA delegatie nog door het bijzondere schoolgebouw. En plek waar je wilt zijn en leren. De poort naar een volwassen leven.

 

Monique Kroom, namens de werkgroep Wonen en Leefomgeving – gewest Groningen

moniquekroom@pvda-stadskanaal.nl

Monique Kroom

Monique Kroom

Monique Kroom (1951) woonachtig in Musselkanaal Wie is Monique Kroom? Monique is geboren in Amsterdam en woont vanaf 2006 in Musselkanaal. Het is een bewuste keuze om in Musselkanaal te gaan wonen. De voorzieningen in Musselkanaal en Stadskanaal zoals supermarkten, theater, bioscoop en ziekenhuis maar ook de prachtige omgeving maakt wonen in Musselkanaal voor haar

Meer over Monique Kroom