Door Heidi Koorn op 24 april 2024

Vaccinatiegraad

In Nederland krijgen kinderen vaccinaties tegen twaalf ernstige en besmettelijke ziektes. Het merendeel van de kinderen neemt vanaf hun geboorte deel aan het RVP (Rijksvaccinatie Programma). Uit onderzoek blijkt dat steeds meer jonge ouders niet positief denken over vaccinaties.
Maar waarom kiest men ervoor om niet te vaccineren? Dat is de vraag. Is de coronapandemie de oorzaak? Het ‘gedram van de overheid’ en de ‘beperkte effectiviteit’ in de ogen van sommigen. Misschien is het uit (geloofs)overtuigingen om het niet te doen. Iedereen die het niet doet heeft daar wel zijn eigen reden voor. Toch is er een grote keerzijde aan het niet vaccineren. Met name bij baby’s tot twee jaar is de vaccinatiegraad behoorlijk gedaald. Steeds vaker hoor je dat er weer kinderen de mazelen hebben. Kinderen kunnen hier ernstig ziek van worden en kunnen er zelfs aan overlijden.
Niet alleen in Nederland komt de mazelen steeds vaker voor. In heel Europa breekt steeds vaker de mazelen uit. Ook het aantal pasgeboren baby’s dat ernstig ziek wordt door kinkhoest neemt snel toe. Ik zag laatst op tv een baby met kinkhoest, het was verschrikkelijk om naar te kijken en heb het gelijk weggedrukt. Zo’n klein kruimeltje dat echt aan het vechten was voor haar adem. Ook de meldingen van bof zijn fors toegenomen volgens het RIVM, al met al geen goede ontwikkeling. Als steeds meer ouders besluiten hun kinderen niet te laten vaccineren betekent het dat de groepsimmuniteit daalt en dat deze ziekten weer een kans krijgen in Nederland.
In onze gemeente is de vaccinatiegraad stabiel, zelfs hoger dan
gemiddeld. Onze fractie heeft schriftelijke vragen gesteld over dit onderwerp. In Stadskanaal zagen we een daling in 2019 en 2020, maar ook toen bleef het hoger dan gemiddeld. Het JGZ (jeugdgezondheidszorg) en GGD voeren voor gemeenten het RVP uit en monitoren de vaccinatiegraad. De situatie is in onze gemeente dus anders dan in andere delen van Nederland. Maar wij blijven, gezien de landelijke signalen, de ontwikkelingen wel volgen. Een van onze vragen was onder meer: Mocht de vaccinatiegraad binnen onze gemeente dalen, wat gaat ons college hier actief aan doen?
De gemeente probeert zoveel mogelijk de vaccinaties kleinschalig en in de buurt te houden. De gemeente gaat ook het gesprek aan met ouders en kind, mochten er vragen of twijfels zijn over vaccineren, bijvoorbeeld door het inplannen van extra tijd of een consult op het consultatiebureau.

Heidi Koorn PvdA Stadskanaal

Heidi Koorn

Heidi Koorn

Wie ben ik… Ik ben Heidi Koorn, 50 jaar, een echte Knoalster, geboren in Musselkanaal. Samen met Louis, Isa en Emiel vorm ik een huishouden. Ik werk met veel plezier als zelfstandig schoonheidsspecialist in mijn salon aan huis. Hiervoor heb ik jaren gewerkt in een kledingzaak in het centrum van Stadskanaal en ben ik een

Meer over Heidi Koorn