Werkbezoek buitenbaden Stadskanaal
Op 14 augustus hebben Guurtje van der Heide (CU) en ik de buitenzwembaden in de gemeente Stadskanaal bezocht. Met eigen ogen wilde wij de drie buitenzwembaden bekijken en de verschillen in kaart brengen. Ook wilden wij graag weten hoe de gebruikers, het zwembadpersoneel en de vrijwilligers de veranderde openingstijden en gewijzigde manier van werken hebben ervaren. Door bezuinigingsmaatregelen is namelijk met ingang van het seizoen 2013 wel het een en anders veranderd. Zonder teveel in detail te treden, vallen meteen een paar zaken op:
- De Horsten in Musselkanaal en ’t Vlasmeer in Onstwedde zijn veel duurder dan Bad Noord in Stadskanaal en de zwembaden in de omliggende gemeenten.
- De Horsten heeft een zwemvereniging die baantjes zwemmen in de ochtend mogelijk maakt. ’t Vlasmeer verzorgd het ochtend zwemmen met vrijwilligers.
- Bad Noord is zelfstandig en kan zich met de verkregen subsidie bedruipen, de andere twee baden zijn gemeente zwembaden.
- De Horsten heeft meerdere bakken en in het grootste zwembad.
- ’t Vlasmeer en Bad Noord kent de meeste vrijwilligers.
- Bad Noord heeft de meeste bezoekers en kent de meeste activiteiten.
- ’t Vlasmeer en De Horsten gaan alleen met 20 graden of meer open, Bad Noord is iedere middag anderhalf uur open en bepaalt dan zelf of zwembad langer open blijft of niet.
Kortom er zijn veel verschillen die het vergelijken niet eenvoudig maakt.
De veranderingen die dit seizoen in ’t Vlasmeer en De Horsten zijn ingevoerd worden door de gebruikers en de vrijwilligers als een uitdaging bestempeld. Met name de 20 graden regeling en het niet stopzetten van het professioneel aangestuurd ochtendzwemmen, behoeft een aardige inspanning.
Het is belangrijk een goed beeld te hebben, zeker nu in het najaar de herijking van de ‘Sportnota’ op de raadsagenda staat en de contracten bij de gemeentezwembaden afloopt in 2016. Met name dit laatste maakt het zinvol om nu al te kijken wat er moet gebeuren om alle drie de buitenzwembaden open te kunnen houden. Zeker is dat zwembaden niet zonder subsidie kunnen draaien. Het gaat er echter om hoe veel we er met elkaar voor over hebben. Noodzaak is voldoende draagvlak om keuzes te kunnen maken. Dat draagvlak moet de komende tijd zichtbaar worden.
Monique Kroom