Bezoek aan de vrouwenwerkgroep Cereswijk
Op verzoek van Aukje Oortwijn, voorzitter wijkraad Cereswijk, was ik 21 mei te gast bij de vrouwenwerkgroep Cereswijk. Helaas kan Aukje in verband met ziekte zelf niet aanwezig zijn. Onderwerpen van vandaag zijn budgetteren en uitleggen welke regelingen en mogelijkheden voor kwijtschelding er zijn wanneer iemand een minimuminkomen heeft. Zeven dames zaten klaar om 10 uur met de koffie en we zijn meteen van start gegaan. Wie houdt er een huishoudboekje bij? Niet met zoveel woorden, maar de meesten hadden een goed beeld wat er bij hen maandelijks in- en uitgaat. Dat is sowieso al een goed begin. Maar houd je het nog iets strakker bij, bijvoorbeeld in een praktisch en makkelijk in te vullen overzicht, dan helpt je dat nog beter te ontdekken waar te kunnen bezuinigen en wat je totale middelen zijn om de dagelijkse boodschappen mee te doen. Ik geef de dames een voorbeeldschema wat zij zelf kunnen invullen en gebruiken.
De tweede helft van de ochtend besteden we aan de bestaande regelingen. Enkele dames vertel ik niets nieuws maar ze blijven toch aandachtig luisteren en doen fijn mee aan de discussie. Wanneer ik vertel dat volgend jaar de bijdragen voor chronisch zieken, gehandicapten of ouderen en de langdurigheidstoeslag zullen verdwijnen, wordt daar geschrokken op gereageerd. Hiervoor komt maatwerk in de plaats. “Dat vraagt om problemen,” is de reactie. Willekeur ligt op de loer. Ik ga er van uit elke ambtenaar zijn werk naar behoren doet en uiteindelijk zal de beslissing door de betrokken wethouder worden genomen. Ik twijfel er niet aan dat dat naar eer en geweten zal gebeuren. Niet elk verzoek zal worden gehonoreerd, maar met goede argumentatie zal het besluit worden toegelicht.
Helaas hebben we geen tijd meer om gezamenlijk de ochtend te evalueren, maar ze beloven mij op een later tijdstip te berichten of dit soort informatiemomenten vervolg zal hebben. Ik ben benieuwd. In ieder geval heb ik het met veel plezier gedaan en kom graag nog een keer weer.