Het is weer herfst dus vallen de blaadjes van de bomen. Dat begint al in oktober en loopt dan nog door tot de vorst haar intrede doet. Bij het vallen van het eerste blad hoor je het meteen, de onvermijdelijke ‘bladmuziek’. Mijn koosnaam voor het naargeestige geluid van de bladblazer. Nijver worden de bladeren verzameld. Maar waar moet je met dat spul naar toe? Voor de groenbak is het te veel, dus dan maar in het gras van het plantsoen. Is dat eigenlijk wel de bedoeling en wordt dat ook opgehaald? Eigenlijk weten we dat niet precies.
Ik roep daarom de gemeente Stadskanaal op om op een goede en leuke manier de inwoners te informeren wat zij van de gemeente kunnen verwachten en wat niet. Waar en wanneer worden er bladkorven neergezet? En waarom gebeurt dat soms niet ondanks dat dat wel op de website van de gemeente staat vermeld? Volgens diezelfde site worden de korven elke maandag geleegd, maar wat gebeurt er wanneer wij, inwoners van de gemeente Stadskanaal, zelf bladhopen vormen omdat er geen korven zijn geplaatst? Wanneer worden die hopen opgehaald?
Door sommige inwoners worden de stoep en straatgoten schoongehouden met bladblazer of veger, maar dat blijkt niet altijd voldoende. Door het hardnekkige onkruid dat in de goten groeit, willen de blaadjes niet eenvoudig van hun plaats. Sommige treffen dan harde maatregelen en branden het onkruid of grijpen naar een onkruidverdelgingsmiddel. En nu het woord straatgoten is gevallen, ik heb het de afgelopen jaren eens bijgehouden. Het lijkt erop dat de straatgoten minder worden geveegd. En dat is zorgelijk omdat het regenwater toch onbelemmerd de putten in moet kunnen stromen.
Omdat er geen onkruidverdelgingsmiddel meer gebruikt wordt, komt er jaarlijks een man met een ‘zitbrander’ die het onkruid tussen de tegels probeert weg te branden. De tijd die daarvoor genomen wordt is echter zo gering dat alleen het oppervlakkige groen verdwijnt en het na korte tijd weer welig tiert.
Onze gemeente is niet de enige die worstelt met richtlijnen en te weinig geld om grijs en groen netjes te houden. Laten we daarom ook van andere gemeenten leren. Hoe klaren zij deze klus? Ik daag de gemeente Stadskanaal uit om de inwoners hierover te informeren.
Monique Kroom