Door Monique Kroom op 21 maart 2015

Column: ‘Bureaucratie, wat mag dat kosten?’

We leven in een wereld van regels en regeltjes. Geld wordt verspild aan administratieve handelingen. En waarom? Omdat een klein percentage van de burgers het misschien niet zo nauw neemt en er een ‘slaatje’ probeert uit te slaan. Natuurlijk is dat niet goed en moet dat ook serieus worden voorkomen. Maar om daarvoor een groot administratief apparaat op te tuigen om maar te voorkomen dat mensen kunnen frauderen, is wel heel erg zonde van het geld. Op deze manier gaat het geld niet naar zorg of mensen die hulp nodig hebben, maar wordt het omgezet in administratieve uren of naar extra controle maatregelen.

 

Vanaf 1 januari jl. ontvangen mensen hun Persoonsgebonden Budget (PGB) via de Sociale Verzekeringsbank. Een extra schakel om te voorkomen dat geld niet bij de verkeerden terecht komt. Wordt dat hiermee voorkomen? Ik betwijfel het. Ook is besloten dat de huishoudelijke hulp komt te vervallen. Alleen zij die huishoudelijke hulp nodig hebben en deze hulp niet zelf kan betalen, kunnen na het zogenoemde ‘keukentafelgesprek’ recht hebben op een voucher. Een soort tegoedbon om een deel van de kosten voor huishoudelijke hulp te compenseren. Zelf moet de zorgvrager, ook wel cliënt genoemd, een deel betalen, maar het grootste deel wordt vergoed met deze tegoedbon. De zorgverlener ontvangt de tegoedbon van de cliënt. De zorgverlener rekent met de cliënt de eigen bijdrage af en declareert bij de gemeente het bedrag van de tegoedbon. Allemaal administratieve handelingen die tijd en geld kosten. En waarom? Omdat circa zes procent van de cliënten misschien zou hebben gerommeld en geld niet op de juiste manier is uitgegeven. Ik heb het niet uitgerekend maar ik krijg het gevoel dat deze constructie meer kost dan aan hulp wordt uitgegeven.

Deze maatregelen zijn, volgens mij, gebaseerd op angst en niet op vertrouwen. Nu de zorgtaken op het bordje van de gemeente zijn komen te liggen, kan er beter onderscheid gemaakt worden wie netjes de zaken op orde heeft en wie het niet zo nauw neemt. Laten we die laatste groep controleren en de rest met rust laten. Ik zou graag willen dat de kostbare middelen, die we hebben, goed besteed worden.

Monique Kroom

Monique Kroom

Monique Kroom (1951) woonachtig in Musselkanaal Wie is Monique Kroom? Monique is geboren in Amsterdam en woont vanaf 2006 in Musselkanaal. Het is een bewuste keuze om in Musselkanaal te gaan wonen. De voorzieningen in Musselkanaal en Stadskanaal zoals supermarkten, theater, bioscoop en ziekenhuis maar ook de prachtige omgeving maakt wonen in Musselkanaal voor haar

Meer over Monique Kroom