Door Francis Boen op 3 februari 2014

Werkbezoek NOVO

Normal
0

21

false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:auto;
mso-para-margin-left:7.1pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}

Op maandag 13 januari heeft de fractie op uitnodiging van NOVO een werkbezoek gebracht aan de vestiging “Drouwenerhof”. We worden ontvangen door Marieke Drent, die leiding geeft aan twee bewonerscomplexen, en Agnes van der Wel, leidinggevende dagbesteding. De Drouwenerhof is een locatie waar 25 cliënten met een verstandelijke beperking wonen, samen met een even groot aantal zelfstandig wonende senioren. Er is dagbesteding mogelijk op de locatie en een aantal cliënten is dagelijks elders aan het werk, zoals in Parkheem.

Het bezoek staat vooral in het teken van de naderende decentralisatie van de AWBZ, waarbij een aantal onderdelen van de AWBZ verhuizen naar de WMO. Voor NOVO betekent dit samenwerking zoeken met andere instellingen zoals Welstad, Sprank,  De Zijlen en Philadelphia. Er is vooral bezorgdheid over de rol die het sociaal netwerk van de cliënten moet gaan spelen in de nieuwe situatie waarbij ondersteuning vanuit de WMO moet worden geregeld. In eerste instantie zou dat netwerk meer hulp en begeleiding moeten bieden. Echter voor veel cliënten met een zorgzwaartepakket 3 is dit netwerk onvoldoende; zonder stevige begeleiding zal deze groep ernstig in de problemen kunnen raken. Het overleg dat nu gevoerd wordt heeft duidelijk gemaakt dat alle partijen de noodzaak onderkennen om tot nauwe samenwerking te komen.

Op dit moment is er een initiatief om cliënten een rol te geven in het op orde houden van de wijk. Hierbij wordt gedacht aan onderhoud en schoonhouden van het Julianapark of sneeuwruimen;  met andere woorden: cliënten kunnen worden betrokken bij het functioneren van sociale wijkteams.

De directe toekomst wordt met zorg tegemoet gezien; onzekerheid over de precieze situatie in 2015 maakt de voorbereiding op de decentralisatie zeer lastig.

Francis Boen

Francis Boen

Francis Boen (1953) woont in de wijk Waterland, Stadskanaal.   Wie is Francis Boen? Sinds 1986 woont en werkt Francis in Stadskanaal. In februari van dat jaar begon hij als docent scheikunde aan de toenmalige Openbare Scholengemeenschap (OSG) aan de Engelandlaan in Stadskanaal, nu onderdeel van het Noorderpoort. Na een periode van bijna twintig jaar als lid van

Meer over Francis Boen