Algemene Beschouwingen 2015
Maandag 8 juni vonden de Algemene Beschouwingen plaats in de raadsvergadering. Daarbij geven de verschillende partijen aan waar ze het komende jaar de prioriteiten willen leggen en wat hun wensen zijn op de langere termijn. Onderstaand de bijdrage zoals die uitgesproken is door fractievoorzitter Egbert Hofstra:
Vorig jaar zeiden we dat het wat beter leek te gaan met de economie, maar dat de werkloosheid onverminderd hoog blijft. Inmiddels spreekt premier Rutte ervan dat de economie ‘draait als een tierelier’. Die woorden lijken ons wat te optimistisch, maar gelukkig zien we een jaar later dat de economie versneld aantrekt. Ook de werkloosheid loopt terug. Het rijk heeft dan ook aangekondigd dat verdere bezuinigingen niet nodig zullen zijn. We hopen dat er dan ook geen verdere bezuinigingen de kant van de gemeente opkomen. We bevinden ons midden in het overgangsjaar van het sociale domein, de zogenaamde transitie.
Volgend jaar zal de transformatie ingaan. We hebben enorme uitdagingen op deze gebieden.
Afgelopen jaar hebben we de gevolgen al gezien van de rijkskorting op de huishoudelijke hulp. En de afgelopen tijd is er veel aandacht voor het akkoord van Westerlee. De transformatie is een aanpassing die zijn weerga niet kent. En hoewel de gemeente zich degelijk heeft voorbereid, kan het voorkomen dat er dingen zullen moeten worden bijgestuurd. Hierbij moeten we een vinger aan de pols en het hoofd koel houden. We moeten geen incidentenpolitiek gaan bedrijven. Knelpunten moeten worden herkend, aangepakt en opgelost. Uitgangspunt is hierbij dat niemand tussen wal en schip mag vallen en dat het geld dat we vanuit het rijk voor deze taken krijgen voldoende moet zijn.
Wij zijn tegen het grote windmolenpark vlak over de grens met Drenthe. Wij vinden elektriciteit opgewekt door zonnepanelen een veel beter idee dan die hoge windmolens. Wij willen minder palen, meer panelen. Wij ondersteunen het plan van de Knoalster ondernemers hiervoor. We zullen ook goed moeten anticiperen op de bevolkingskrimp in onze regio. De woonvisie is daarvoor belangrijk. De raad zal later dit jaar worden gevraagd of de starterslening moet worden voortgezet. Wij nemen hier alvast een voorschot op door deze vraag met ja te beantwoorden.
We behandelen de voorjaars-‐ en de perspectiefnota als een stuk en zullen ook de volgorde daarin hanteren.
1 Welzijn en zorg
We maken ons zorgen over het ontbreken van instrumenten voor het monitoren van de jeugdzorg. In de antwoorden op de technische vragen wordt aangegeven dat deze in ontwikkeling zijn. Dat roept bij ons de vraag op of we op dit moment dan als het ware ‘blind’ zijn. Signalen moeten worden opgepakt, dat is noodzaak. De raad moet zijn controlerende functie kunnen uitoefenen. En een goed beeld moeten blijven houden.
Dit geldt ook voor de klachtenafhandeling WMO. We lezen dat deze in ontwikkeling is, hoe gaat het dan op dit moment met klachten? Elke klacht is namelijk een gratis advies!
2 Wonen en voorzieningen
De Partij van de Arbeid is nog altijd voor het voortzetten van de Starterslening. We willen de raad graag in herinnering roepen dat toen we besloten door te gaan met de starterslening er nog geen
bijdrage vanuit het rijk hiervoor was. Wij zien dan ook in het stopzetten van de bijdrage van het rijk voor deze regeling geen reden om hier als gemeente mee te stoppen.
We zijn heel blij dat er in onze gemeente nog steeds drie bibliotheken zijn. Dat was een aantal jaar geleden allerminst zeker. Het is gerechtvaardigd om de uitleen van cassettes, cd’s en games stop te zetten.
We verwelkomen dat de verwarming in De Spont verduurzaamd wordt. In breder verband wijzen we ook op een initiatief van PvdA Drenthe voor het verduurzamen van sportaccommodaties. Wij bevelen dit initiatief van harte aan.
We zijn dan ook benieuwd naar de evaluatie van het project WOG, die gepland staat voor de zomer. Kunt u dit op de toezeggingenlijst plaatsen?
Voor wat betreft de spoorlijn Veendam-‐Stadskanaal vragen we ons af of de provincie Drenthe en/of de gemeente Borger-‐Odoorn tot de ‘betrokken partijen’ worden gerekend. Dit zou volgens ons wel logisch zijn, gezien de nabijheid van Nieuw-‐Buinen en de mogelijkheid voor doortrekken naar Emmen. Graag een reactie van het college
We hebben zorgen over de staat van onderhoud van sommige infrastructurele werken. We hebben kunnen lezen in de media en zelf kunnen vaststellen dat bijvoorbeeld de verflaag van de Rode Loper
niet best meer is. We willen dit graag anders zien. Wat voor nut heeft het als we willen dat de buitenrand van het bedrijventerrein er mooi uitziet, als we de poort naar Stadskanaal niet opknappen? Wanneer krijgt de brug een nieuwe verflaag? Is er een onderhoudsplan voor alle infrastructurele werken aanwezig? Zo niet, dan zal er een inventarisatie moeten worden gemaakt van objecten die aan onderhoud toe zijn. (Denk aan lantaarnpalen, brugleuningen.)
De verkeerssituatie van de Marktstraat in Musselkanaal is een groot probleem. Inwoners en beroepschauffeurs ergeren zich eraan dat door geparkeerde auto’s het verkeer niet goed kan doorstromen. Wij vragen u in overleg met Stichting Dorpsbelangen Musselkanaal en de
Handelsvereniging Musselkanaal tot een oplossing te komen. Wij willen graag een toezegging dat deze problematiek wordt aangepakt.
3 Jeugd en educatie
Vorig jaar hebben we besloten de speelzaal in Cereswijk open te houden tot op zijn minst einde van dit jaar. Onze bronnen vertellen ons dat er nu 10 peuters zijn. Voor ons blijft dit een belangrijke voorziening. Het college is bezig met een voorstel. Is dit een integraal voorstel voor de voorzieningen van de hele wijk?
Doordat het aantal gezinnen met schulden oploopt, zal de armoede eveneens oplopen. Kinderen uit deze gezinnen mogen hier niet de dupe van worden. De kinderombudsman adviseerde de gemeenten in zijn handreiking (Handreiking: ‘Effectief kindgericht armoedebeleid 2013’), om een kindpakket in het armoedebeleid op te nemen. Wij willen het kindpakket terugzien in de herijking
van het armoedebeleid. We willen hiervoor een toezegging van het college. We hebben hier ook de vraag hoe de raad wordt betrokken bij deze herijking. Hij staat namelijk al voor 21 september op de agenda. We willen dat er in de herijking ook aandacht is voor de collectieve zorgverzekering, deze bedraagt namelijk 135,-‐ euro. Een echtpaar betaalt dus 270,-‐ euro. Voor veel mensen met een minimum inkomen is dat moeilijk op te brengen.
4 Economie en Arbeidsmarkt
De uitvoer van het akkoord van Westerlee stelt alle gemeenten in onze regio voor grote uitdagingen.
Het is heel belangrijk dat dit gezamenlijk wordt opgepakt. Doordat de tijdelijke contracten bij Wedeka zijn omgezet, hoeven we niet aan deze klus te beginnen met een achterstand. Toch zal het zeker niet gemakkelijk zijn om de benodigde aantallen garantiebanen te realiseren.
Is het ook voor de huidige werknemers van Wedeka duidelijk wat er gaat gebeuren? Hoe neemt het college eventueel ontstane ongerustheid weg?
Voor het onderzoek naar de passantenhaven willen we erop aandringen om vooral ook de ondernemers te betrekken. Deze hebben misschien niet alleen de middelen om erin te investeren, maar hebben ook vaak goede ideeën vanuit he betrokkenheid met hun woonplaats. Graag zien wij dat in het onderzoek ook verder gekeken wordt dan alleen naar de haalbaarheid van een passantenhaven. Daar hoort een totale visie over het centrumgebied in onze ogen bij.
5 Ruimte en Milieu
In 2020 moet het percentage van afvalscheiding op 75 % liggen nu is dit 56%. We hebben hierover wel wat ideeën. We zouden kunnen beginnen met de burgers bewust te maken hoe met afval om te gaan en om te beginnen met scholen.
Je kunt op een speelse manier hierin voorlichting geven. Door samen met ouders hier iets in te doen, gedacht kan worden om een tentoonstelling van gebruikte materialen, verder natuurlijk via de sociale media.
Ook de kreet ‘de vervuiler betaalt’ is nog steeds actueel, al moet wel gezegd worden dat GFT geen vervuiling is en op diverse manieren kan worden hergebruikt.
We weten dat pas volgend jaar de contracten weer tegen het licht worden gehouden, maar wij willen hier graag reeds nu een voorschot op nemen. We stellen, om kosten te sparen, dan ook voor om de groene container in de wintermaanden minder vaak op te halen.
We betreuren het ten zeerste dat bij de waterberging in Musselkanaal de bomen verdwijnen. Ook lazen we in de media dat het terrein zal met een hek worden omheind. Kan hier niets aan gedaan worden? Bijvoorbeeld groen rondom? Op deze manier vinden we deze ontwikkeling namelijk geen visitekaartje voor de toegangswegen naar Musselkanaal.
We blijven er tegen om ongebruikte woningtitels weg te bestemmen. Dat ontneemt de eigenaren ervan elke prikkel om nog iets met hun kavel te doen. Graag zien wij dat met vertegenwoordigers van betrokkenen gezocht gaat worden naar een toekomstgerichte oplossing.
Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien
Voor het jaar 2015 zijn er meevallers vanuit het gemeentefonds, maar in de perspectiefnota staat juist dat we rekening moeten houden met tegenvallers. Het valt ons op dat dit elk jaar weer verandert. We vinden dit een slechte zaak. Het zorgt telkens voor onrust en soms stapelen de effecten van afzonderlijke kortingen zich behoorlijk op. Vooral het vervallen van de middelen om de krimp tegen te gaan, vinden wij onbehoorlijk bestuur. In de antwoorden op de technische vragen kwam het nog niet naar voren, maar wij hebben inmiddels wel in de media kunnen lezen dat onze gemeente ook bij de nieuwe verdeling buiten de boot valt. Klopt dit?
Paragraaf Sociaal Domein
We zien dat er helaas nog veel onduidelijkheid blijft bestaan op dit dossier. Het college heeft ons op 22 mei een memo toegestuurd over de stand van zaken. En hoewel wij alle vertrouwen hebben in de toewijding en expertise van onze gemeentelijke organisatie zijn de kwantitatieve en kwalitatieve indicatoren op dit moment onvoldoende. Met andere woorden we krijgen onvoldoende antwoord op de vraag: “Wat kost het ons en wat krijgen we daar dan voor?” Dit is een situatie die niet te lang moet voortduren. Het is goed dat we ons aansluiten bij de gemeentelijke monitor sociaal domein, maar deze laat nog wel even op zich wachten. U noemt het ‘een financiële rapportage’, maar ook kwalitatieve gegevens willen we zien. Wordt dit meegenomen bij de monitor sociaal domein?