Vorige week ontstond er ophef rond de zogenaamde Nashville-verklaring. Honderden orthodoxe protestanten leek het een goed idee dit onverdraagzame, onbarmhartige en vooral kille stuk te ondertekenen. Gelukkig nam het overgrote deel van de Nederlandse samenleving krachtig en duidelijk afstand van dit stuk. Vele gemeenten en provincies deden dit door de regenboogvlag te hijsen, om zo symbolisch de LHBTI-gemeenschap een steuntje in de rug te geven. Want bij ons in Nederland mag iedereen zo zijn zoals hij is.
Helaas bleef de vlaggenmast voor het gemeentehuis in Stadskanaal leeg. De PvdA vindt dit teleurstellend en onbegrijpelijk in 2019. Vier andere partijen (SP, GBS, LB en D66) in de gemeenteraad zijn het met ons eens. De VVD reageerde op de site van RTV Noord door te zeggen dat de voorstanders van de Nashville-verklaring worden uitgesloten als je de regenboogvlag hijst. Wij vragen ons af, sluit je juist geen mensen uit door de vlag niet te hijsen? Een bevreemdende reactie dus van de VVD, maar deze partij kwam tenminste nog met een openbare reactie.
Vanuit het college van B&W en de christelijke partijen CDA en ChristenUnie blijft het oorverdovend stil. Op het moment dat ik dit schrijf, maandagochtend, zijn zij nog niet met een openbare reactie op de ophef gekomen.
De PvdA vindt dit stuitend. Welk signaal willen deze partijen met hun stilte afgeven? Hopen ze erop dat deze kwestie wel weer overwaait? In dat geval vinden we hun opstelling cynisch en kil. En daarnaast: Hoe denkt SP-wethouder Veenstra over deze kwestie? Is zij het met haar fractie eens? Vindt de burgemeester ook dat de vlag gehesen had moeten worden? Bizar detail is dat er op haar bureau een miniatuur regenboogvlaggetje staat, een cadeautje bij het ondertekenen van het regenboogconvenant 11 oktober jongstleden. Moet die nu ook verdwijnen? Kortom: bij onze partij leven nog veel vragen. Vragen die schreeuwen om een antwoord in een openbaar raadsdebat.
Egbert Hofstra, fractievoorzitter PvdA Stadskanaal